www.donio.cz/TerneChave
Terne Čhave představují na české i evropské hudební scéně dosti jedinečný fenomén. Již od svých počátků, které sahají do 80. let, se drží romských kořenů, ale jako jedna z mála (původně) romských kapel se nespokojují s nekonečnými variacemi na klasický romský folklór. Potřeba hledání výrazu, který by odrážel nejen hudební zkušenost jednotlivých muzikantů, ale i osobní pohled na svět, vede k tomu, že se v jejich hudbě objevují prvky mnoha různých stylů (rock, folk, ska, blues, jazz, funk, world music…) nebo energie ulice. Říkají o sobě, že hrají Rom’n'Roll a ten jim v roce 2009 přinesl ocenění Anděl za desku More, love!

Romové byli odjakživa hudební všežravci a dokázali si přizpůsobit hudbu jakékoli země a doby k obrazu svému. Stejně tak se i Terne Čhave zmocnili nástrojů dnešních rockových kapel a spojili jejich potenciál se svou pověstnou energií. Jejich romství se projevuje v osobitých melodiích a zejména v romských textech, ve kterých zpívají o místě dnešních Romů (a vlastně všech lidí) v neustále se měnícím světě, o hledání vlastní cesty a identity, ale i o tématech, jako jsou peníze, práce a jídlo (halušky). Inspiraci čerpají z vlastních zkušeností a příběhů, díky čemuž jsou texty autentické, bez ohraných klišé nebo patosu.

Co si z hudby Terne Čhave odnesete, je zcela na vás. 9 z 10 psychologů garantuje, že tento příval pozitivní energie a emocí je tím nejlepším lékem na deprese. Vždyť na co by nám byly problémy, kdybychom se z nich nemohli vyzpívat!
more