JUSTIN ROBERSON a BEN OSBORNE workshop - IMH - CROSS CLUB pro SOUND CZECH

justin robertson a Ben Osborne workshop

Nová videa na podporu hudebníků a začínajících skladatelů pro 21.
století.

Move Association a Cross Club již několik let nenápadně, ale za to velice úspěšně podporuje domácí mladé nadějné umělce. Snaží se především o export českých projektů do zahraničí, edukaci a prohlubování mezinárodních vazeb a kontaktů. Za poslední roky se podařilo dostat české projekty na festivaly ve Francii, Chorvatsku, Itálii, Holandsku, Německu, ale i na podiaVelké Británie.

Letos připravili ve spolupráci se Státním zámkem Valeč a studenty Multilab.cz z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU minisérii showreel klipů, kterými chtějí podpořit české hudebníky. Záznamy těchto krátkých distančních koncertů slouží jako ukázky nejnovější tvorby umělců, ale i jako prezentace na zahraničních akcích a festivalech. První dva - Aid Kid a Bratři - budou brzo
uveřejněné na partnerských britských serverech. Videoklip Sofie je prezentační materiál mladých talentovaných žáků Institutu moderní hudby. V procesu je zatím video pro talentovanou zpěvačku Maellu, která nazpívala song s britským autorem a producentem Benem Osbornem.

Move Association, Cross Club, The Nose of Art (UK) and The Social (UK) vytvořili grass roots network, který umožnil v posledních dvou letech na dvacet českých showcasových koncertů v Londýně a další na evropských kulturních scénách. Díky pandemii kromě několika živých koncertů s Aiko a Aid Kida na např. na respektovaném Live Cinema festivale v Římě (https://livecinemafestival.com/editions/2020-rome/artists/aid-kid/ a https://thisisthewick.com/events/launch-night-at-number-90/?fbclid=IwAR1zPY719lOKFKxGfY2GHAEE-blT1_BX7ugVJBAaWOHO-XuQWPlXhJctY6M), se neustále odkládaly termíny mnoha již domluvených koncertůa workshopů.
Situace nás nakonec přivedla k orientaci na čistě kreativní práci.

“Společně jsme vyprodukovali minisérii showreel klipů jako ukázky nejnovější tvorby hudebníkům online vysíláni na britských festivalech (Floex, Bratři - First Light festival, Noisy Pots - Woodbridge festival). Naším záměrem je prezentovat kvalitní českou hudební tvorbu na britských serverech,” vysvětluje zakladatel Move Association a jeden z iniciátorů tohoto počinu, Jaroslav Raušer.

Videa se odvysílají i na online koncertech a festivalech po světě a věříme, že tak
zviditelní domácí umělce i pro budoucí akce, které už se nebudou konat jen v online prostředí. Vybrali jsme si kulturní památky, které propojujeme jak s aktuální hudební, tak vizuální tvorbou. Tato silná kooperace nám udělala velkou radost v letošních náročných podmínkách a věříme, že své ovoce přinese i v budoucích časech. Tímto děkujeme všem kdo se na projektech podíleli.

Aid Kid – Hyphens in the flesh (live)

Muzikant, producent, multimediální umělec a DJ Ondřej Mikula aka Aid Kid ve svých živých setech improvizuje s vlastní tvorbou, kombinuje emotivní beaty a gradující struktury. Společně s Pavlem Karafiátem se na podzim úspěšně uvedl na velmi respektovaném mezinárodním festivalu Music Cinema v Říme.„Na tomhle tracku
pracuju už dlouhou dobu. Tak sem rád, že teď můžu do světa vypustit jeho živou variantu. Vydat bych to mohl někdy příští rok. Název Hyphens in theFlesh vychází z mojí oblíbené básně od Kristiny Láníkové - Pomlčka v těle ze stejnojmenné sbírky. Věta Jizva je pomlčka v těle se mi propojila s potrhanými nástroji uvnitř
tracku. Anglický název je překlad Justina Quinna“.

Bratři – Rise (live)

Bratři, dvojčata Jiří a Ondřej, jsou žhavou novinkou na elektronické hudební scéně.
Zvukově oscilují mezi technem a ambientem, přičemž Jiří hraje naživo na perkuse a bicí a Ondřej vytváří melodie na analogových a modulárních syntetizátorech - dva podmanivé proudy sbíhající se na jevišti v jeden nekompromisní tok elektrizující energie. Bratři mají za sebou několik úspěšných koncertů v Londýně a na prestižních festivalech jako ChateuPerché a Eurosonic. „Live session k našemu novému singlu „Rise“ jsme natáčeli v temném prostředí v okolí zámku Valeč a track se skvěle hodil do temnýho prostředí místního zámku. Celé natáčení bylo fajn a mělo skvělý vibe.
Prostředí pro nás hraje vždy důležitou roli. Temná místa nás baví, zde to bylo ještě podpořeno vkusnými vizuály a světly.“

Sofie – Shape of your heart

Sofie je výsledkem spolupráce mladýchžáků hudební tvorby Institutu moderní hudby Emila Kulkildina (15 let) a Alexandra Paze(13 let) pod vedením tvůrčího dua STP (Soubor Tradičního Popu - Stanko/Raušer známí jako ikonická generační výpověď
New Wave z osmdesátých let). Dlouhodobý celoroční kurzposkytuje dětem znalosti, jak skládat hudbu, která je zajímá. Vznikl v roce 2013 na popud samotných dětí, nespokojených s obsahem a vedením hudební výchovy na základních i uměleckýchškolách - (jak říkají s příměrou: „jako parním válcem na Mars…“)
„V průběhu let jsme vyvinuli interaktivní metodiku, díky které je skládání a produkce hudby aktivní a kreativní zábava, srozumitelná i pro děti od devíti let, což jak se potvrzuje, je velmi důležitý věk, vysvětluje jeden z tvůrců projektu Jaroslav Raušer.

Maella– Break me
Připravujeme ve spolupráci se street artistem Chemisem, http://chemisland.com/, který se svojí prací objíždí zeměkouli (tentokrát na zámku v Encovanech) a mezinárodně stále úspěšnější zpěvačkou Maellou a producentem Benem Osbornem.
Jejichž společná práce proběhla právě prostřednictvím naší sítě.

Move Association
https://www.facebook.com/moveassociation
www.movefestival.eu

CROSS CLUB - Prague
Website: https://www.crossclub.cz
Facebook: https://www.facebook.com/crossclubprague
Cross Fest: http://crossfest.cz/

Institut moderní hudby
Website: http://www.Instituthudby.net
Facebook https://www.facebook.com/institutmodernihudby

Všechny akce byly umožněny za laskavé podpory Magistrátu hl. m. Prahy,
Ministerstva kultury ČR a v případě Institutu moderní hudby i OSA
more